ZASADY DIETY LEKKOSTRAWNEJ:
- Należy jeść regularnie 4-5 małych posiłków dziennie, co 2-3 godziny.
- Należy dokładnie i najdrobniej przegryzać jedzenie
- Pierwszy posiłek należy jeść 1 godz po przebudzeniu, a ostatni 2-3 godz przed snem
- Unikać owoców i słodyczy jako ostatni posiłek dnia.
- Między posiłkami pić tylko wodę niegazowaną lub napary ziołowe, najlepiej gorzkie.
- Pić co najmniej 1,5 l płynów dziennie
- Nie pić podczas posiłku
- Jeść świeżo przygotowane posiłki
- Do gotowych potraw używać oliwy z oliwek, olej, olej lniany
- Dozwolone warzywa jeść w minimum 3-4 posiłkach dnia
- Niesłodzony, chudy nabiał jeść 2-3 razy dziennie
- Jeść minimum 3 porcje ryb w tygodniu
- Wystrzegać się smażonych, grillowanych tłustych potraw, mięsa, wędlin
- Unikać słodyczy lub ograniczyć do 1-2 małych porcji w tygodniu
- Ograniczyć sól i ostrych przypraw
- Nie pić alkoholu
- Potrawy gotować na wodzie, na parze. Mięsa dusić lub piec w folii aluminiowej albo pergaminie bez użycia tłuszczu
- Do zagęszczania potraw można stosować zawiesinę z mąki i wody lub jogurt naturalny
PRODUKTY DOZWOLONE I ZABRONIONE
Ponadto:
DOZWOLONE
PROTEINY: świeże lub mrożone: wołowina, wieprzowina, baranina, ptactwo – drób, ryby (także z puszek ale tylko w wodzie lub w oleju), owoce morza, jaja, jogurt SCD oraz niektóre sery (opiszę je później szczegółowo).
JAJKA: Gotowane na miękko, w koszulkach, ścięte na parze w formie jajecznicy, jaj sadzonych, omletów
OWOCE: bez dodatku cukru. Banany (tylko mocno dojrzałe, bez zielonych końcówek), awokado, brzoskwinie, morele, nektarynki, jabłka, jagody, jeżyny, czereśnie, wiśnie, winogrona, ananasy, świeży kokos (także wiórki kokosowe niesłodzone oraz mąka kokosowa), arbuz oraz wszystkie melony, pomarańcze, cytryny, grejpfruty, daktyle ,kiwi, limonki, papaja, gruszki, mango, śliwki, rodzynki (ciemne), rabarbar.
ORZECHY: migdały, pekany (pecans), brazylijskie, laskowe, włoskie, nerkowce (tylko naturalne, prażone zabronione), gotowane kasztany, pistacje (tylko naturalne, niesolone), orzechy ziemne nieprażone (dozwolone jest także masło orzechowe, bez żadnych dodatków).
NAPOJE: woda niegazowana niemakowa, świeżo wyciskane soki, słaba herbata, słaba czarna naturalna parzona kawa, sok pomidorowy (bez cukru, jedynie z dodatkiem soli jest dozwolony, jednak nie może być puszkowany). Zioła parzone (uważaj na herbaty smakowe, mogą mieć niedozwolone dodatki), nie przesadzaj jedynie z piciem mięty, wszystkie koktajle na bazie owoców i/lub jogurtu SCD, możesz dodawać naturalny miód (sztuczny miód zabroniony) lub sacharynę.
PRZYPRAWY I DODATKI: masło, oleje: z oliwek (wręcz zalecany), słonecznikowy, rzepakowy, z awokado, z pestek winogron, olej z pestek dyni, olej sezamowy, olej lniany, sól morska, kuchenna, suszone zioła, mielonych przyprawy korzenne, ocet biały, winny, jabłkowy(bez dodatków), musztarda bez dodatku cukru czy dodatków typu guma guar, np. Musztarda Dijon
ALKOHOL: wytrawne wino białe i czerwone, jeśli chcesz możesz dosłodzić wino miodem lub sacharyną; okazjonalnie: dżin, szkocka, burbon, wódka.
ZABRONIONE:
PRODUKTY ZBOŻOWE: zboża, kukurydza pod każdą postacią, ryż, płatki owsiane, w, kasztany, pasternak, Mąki z roślin strączkowych
PRZETWORZONE MIĘSO: parówki, kiełbasy, kabanosy , wędliny, mielonki, wędzone mięso i ryby, ryby z puszek z sosami lub przyprawami.
SERY: mozarella, sery topione, ricotta ser tofu i sery do smarowania z dodatkami.
PRZYPRAWY I DODATKI: margaryna, oleje: kukurydziany i sojowy, majonez, ketchup, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, sosy, dresingi, mieszanki przypraw typu: curry, garam masala, „przypawa do kurczaka”, „przyprawa do bigosu” itd, vegeta, mielony, suszony czosnek czy cebula, ocet balsamiczny, kakao
ALKOHOL: piwo, słodkie, półsłodkie, półwytrawne wina, brandy, wszelkie koktajle czy likiery, wermuty np. martini itp.
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS
Śniadanie:
Chleb pszenny z masłem, polędwica z indyka, pomidor, banan, słaba herbata
II śniadanie:
Kajzerka z chudym serem twarogowym i powidłami śliwkowymi, napój owocowy
Obiad:
Krupnik z kaszy jęczmiennej
Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym, ryż, marchewka gotowana z odrobiną masła
Jabłko pieczone z dżemem z dzikiej róży z sosem waniliowym
Podwieczorek:
Galaretka z jabłkiem, herbatniki
Kolacja:
Zapiekanka z makaronu i warzyw, sałata z oliwą z oliwek i ziołami, herbata owocowa
........................................................................................................................................
śniadanie
herbata gorzka, bułka czerstwa, jajecznica na parze
II śniadanie
sucharek, twarożek z przecierem z dyni, herbata ziołowa
obiad
sok warzywny świeży rozcieńczony wodą przegotowaną, pulpet cielęcy,
ziemniaki puree,
marchewka puree
podwieczorek
kisiel z wywaru czarnych jagód, biszkopty
kolacja
ryż z marmoladką z jabłek, herbata z melisy.
Źródło:
http://www.vitanatural.pl/dieta-latwostrawna-lekkostrawna-wrzody-refluksŹródło:
www.pcmg.pl/attachments/article/515/lekkostrawna.doc
Hej :)
OdpowiedzUsuńJa sama schudłam 30kg, pomógł mi w tym ten blog https://dietalux.wordpress.com/
Warto zajrzeć bo może i wam pomoge schudnąć!
Pozdrawiam :)
fajna dieta
OdpowiedzUsuń