W czasie diety należy pić dużo wody niegazowanej.
FAZA I- UDERZENIOWA
- trwa 10 dni
- w tym etapie je się bez ograniczeń TYLKO produkty z wysoką zawartością białka tj. 72 produkty m.in. drób, chude mięsa, szynka, ryby, owoce morza, jajka, chudy nabiał i napoje
- w trakcie tej fazy można schudnąć 2-3 kg, a osoby otyłe do 5 kg w 5 dni
- mięso z piersi kurczaka lub indyka,
- chuda cielęcina, polędwica i rostbef wołowy, konina, wątroba cielęca i wołowa, wątróbki drobiowe,
- ryby (sardynka, makrela, tuńczyk, łosoś, sola, dorsz, pstrąg, miętus) i owoce morza,
- jaja kurze,
- chudy nabiał (jogurt, twaróg, mleko świeże naturalne lub aromatyzowane wanilią serki homogenizowane),
- cebula, korniszony, cytryny,
- musztarda bez cukru,
- koncentrat pomidorowy,
- słodziki.
Twórca diety zaleca 1,5 litra napojów dziennie, w tym woda niskozmineralizowana, kawa, herbata, napoje light, np. cola.
W tej fazie należy też jeść 1-2 lyżki otrąb owsianych z domieszką otrąb pszennych. Można je dodawać, np. do jogurtu.
Unikać:
- wieprzowiny, tłustych mięs i wędlin (gęsi, kaczki), dziczyzny,
- cukru i słodyczy,
- pieczywa, kasz, ryżu, makaronów,
- ziemniaków,
- warzyw i owoców,
- ketchupu,
- oleju, oliwy, masła i miękkiej margaryny.
Uwaga: Jeżeli obawiamy się, że naszemu organizmowi brakuje witamin można 2 razy w tygodniu przygotować wątróbki cielęcej i dodatkowo codziennie rano wypić 1 łyżkę drożdży rozpuszczonych szklance mleka
Nie można używać tłuszczu, nawet oliwy z oliwek i pić alkoholu
FAZA II- NAPRZEMIENNA (równomiernej utraty wagi)
- nadal jemy posiłki z wysoką zawartością białka, ale dodatkowo co kilka dni uzupełnianych warzywami, np. pomidory, ogórki, rzodkiewki, szpinak, szparagi, fasolka szparagowa, kapusta, seler, koper, sałata, cukinie, bakłażany, papryki, marchewki, buraki
- dozwolonych jest już 100 produktów
- w tej fazie chudnie się już wolniej ok. 1 kg tygodniowo
- ryżu, ziemniaków, warzyw strączkowych, kukurydzy i awokado.
Na tym etapie należy nadal pić 1,5 litra płynów, jeść 2 łyżki otrąb owsianych i 1 łyżkę pszennych.
Uwaga!
- Najlepiej żywić się w następujący sposób, na zmianę: 5 dni diety białkowej i 5 dni produktów białkowych z warzywami.
- Marchewki i buraki jeść, ale niezbyt często, ponieważ zawierają cukry proste, które sprzyjają tyciu
- Nie można nagle rzucać diety
- Cała dieta trwa 3-6 miesięcy
ETAP III- UTRWALANIA
- Trzeba pilnować żeby utrzymać wagę i nie dopuścić do efektu jojo i cały czas stosować się do zasad diety
- W etapie tym przewidywana jest 2 razy w tygodniu ( nigdy dzień po dniu) nagroda w formie 1 porcji dowolnej potrawy ( gołąbki, bigos, kieliszek wina, tort?)
- Można tu schudnąć 1 kg w ciągu 10 dni
- Jeśli w pierwszych dwóch etapach tracimy 5 kg, to etap utrwalania wagi powinien trwać 50 dni, a jeśli 10 kilogramów, to 100 dni.
- Białkowe czwartki
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba,
- 40 g żółtego sera (2 plasterki) dziennie,
- porcja (miseczka) owoców dziennie, np. jabłko, pomarańcza, miseczka truskawek, malin, jagód, borówek,
- szklanka ugotowanego makaronu razowego, brązowego ryżu, kuskusu lub soczewicy
2 razy w tygodniu
- porcja 150 g udźca jagnięcego lub wieprzowiny - raz w tygodniu.
Dwa razy w tygodniu można pozwolić sobie na królewską ucztę, czyli dowolny niedietetyczny posiłek z przystawkami i deserem.
Raz w tygodniu stosuje się ścisłą dietę proteinową, je się tylko produkty zalecane w fazie I uderzeniowej.
W tej fazie trzeba unikać owoców suszonych, bananów i czereśni.
ETAP IV- OSTATECZNA STABILIZACJA
To czas stabilizowania wagi i przestrzegania tzw. białkowego czwartku, czyli bycie na ścisłej diecie białkowej (faza I) przez jeden WYBRANY dzień tygodnia, chroni to przed efektem jojo. Zasad tych należy przestrzegać również po diecie Ten etap może trwać tak długo jak to możliwe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz