10 kwietnia 2014

1-dniowe diety oczyszczające

Szybkie diety, które oczyszczają organizm, upiększą i sprawią, że w 1 dzień stracisz 1 kg. A może diety jednodniowe to idealne rozwiązanie na rozpoczęcie odchudzania, gdzie każdego dnia można jeść coś innego? :)

1. WARZYWNO-OLIWKOWA, upiększa cerę
Dostarcza mnóstwo witamin i błonnika

Zasady:
Przez cały dzień należy jeść warzywa w dowolnej ilości. Dobrym rozwiązaniem jest podzielenie ich na 5 posiłków. Sałatka warzywna lepiej się przyswoją, gdy dodamy odrobinę oliwy z oliwek. Jeżeli miewasz problemy trawienne możesz dusić warzywa. Należy gotować je krótko, aby nie straciły swoich wartości odżywczych.
Śniadanie: sałatka z sałaty, pomidora, kukurydzy i kilku oliwek.

Czytaj więcej na http://www.styl.pl/zdrowie/diety/news-1-dniowe-diety-oczyszczajace,nId,65048?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Śniadanie: sałatka z sałaty, pomidora, kukurydzy i kilku oliwek.

Czytaj więcej na http://www.styl.pl/zdrowie/diety/news-1-dniowe-diety-oczyszczajace,nId,65048?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Śniadanie:
sałatka z sałaty, pomidora, kukurydzy i kilku oliwek
II śniadanie:
2 pomidory.
Obiad:
sałatka z ugotowanej fasolki szparagowej (brokułów lub kalafiora) z 1 łyżeczką oliwy, ząbkiem czosnku, czerwoną cebulą i natką.
Podwieczorek:
2-3 marchewki.
Kolacja:
sałatka z awokado, cebuli, pomidora i jajka.

2. WINOGRONOWA:
Winogrona posiadają składniki, które doskonale działają na przemianę materii oraz na procesy starzenia.
Zasady:
Przez cały dzień należy jeść1,6 kg wi­no­gron. Po­dziel je na por­cje po 200 g, a następnie co 1,5 go­dzi­ny zja­daj jedną por­cję. Należy wypić min. 1,5 l wody niegazowanej.
3. ANANASOWA 
Tę dietę najchętniej stosują hollywoodzkie gwiazdy
Zasady:
Wciągu dnia należy zjeść 2 świe­że ana­na­sy, do tego świe­żo wy­ci­śnię­ty lub go­to­wy sok z ana­na­sa (bez do­dat­ku cukru). Dodatkowo woda albo gorzka her­ba­ta owo­co­wa.

Śniadanie:
Miąższ z jed­ne­go owocu drob­no po­kro­ić i wy­mie­szać z łyżką soku z li­mon­ki oraz 200 g chu­de­go twa­ro­gu
Obiad: 
sa­łat­ka z ana­na­sa i chili. Przygotuj dres­sing mieszając łyżkę soku z cy­try­ny, ły­żecz­kę miodu, sól, pie­prz, drob­no po­sie­ka­ną strą­kę chili. Po­kro­ić ananasa i polać przy­go­to­wa­nym dres­sin­giem
Mię­dzy po­sił­ka­mi: 
świe­ży sok z ana­na­sa albo małe ka­wał­ki owocu
Kolacja:  
2 pla­stry ana­na­sa po­kro­ić na ćwiart­ki, a następnie po­ciąć na cieńkie pla­ster­ki. 
50 ml soku z po­ma­rań­czy, ły­żecz­kę miodu i szczyp­tę cy­na­mo­nu za­go­to­wać, aż po­wsta­nie syrop i skro­pić nim ana­nas

4. CYTRUSOWO-ANANASOWA przeciw wolnym rodnikom
Bazuje na witaminie C, która doskonale odtruwa organizm, a bromelina zawarta w ananasie ułatwia spalanie tłuszczów oraz oczyszczanie ze złogów. Ananas działa moczopędnie pozbywając się nadmiaru wody. Pamiętaj, aby ananasy były dojrzałe. Niedojrzałe zakwaszają organizm i podrażniają śluzówkę żołądka, co jest niebezpieczne szczególnie  dla osób z wrzodami żołądka

Zasady:
Cały dzień należy jeść tylko owoce cytrusowe i pij soki z tych owoców.

Śniadanie:
szklanka świeżego soku z pomarańczy lub grejpfrutów.
II śniadanie:
szklanka soku, kilka plasterków ananasa.
Obiad:
sałatka z ulubionych cytrusów.
Podwieczorek:
szklanka ulubionego soku.
Kolacja:
mandarynki.

5. ZIEMNIACZANA, oczyszcza organizm
Ziem­nia­ki zawierają wit. C i błonnik dzięki czemu spalają tłuszcz oraz potas, który oczyszcza organizm.
Zasady:
W ciągu  należy zjeść ok. 1,5 kg ziem­nia­ków, po­dzie­lo­nych na 4 por­cje. Umyte ugo­to­wać ze skór­ką na parze i obrać po ugo­to­wa­niu.
Śniadanie: 
por­cja ziem­nia­ków ze 100 g chu­de­go twa­ro­gu i po­mi­do­rem
Obiad: 
 por­cja ziem­nia­ków ze 125 g od­tłusz­czo­ne­go twa­roż­ku
Mię­dzy po­sił­ka­mi: 
por­cja ziem­nia­ków i 100 g kom­po­tu jabł­ko­we­go
Kolacja: 
to co na obiad.

6. OWSIANA, zwiększa spalanie tłuszczu
Płatki owsiane zawierają magnez, który pomaga w spalaniu tłuszczu oraz dużo błon­ni­ka, który pęcz­nie­je w żo­łąd­ku, sprawiając uczucie sytość. Należy zaopatrzyć się w płatki, które szybko pęcznieją.

Zasady:
Przez cały dzień należy jeść płat­ki  owsiane na surowo, prażone lub gotowane.

Śniadanie: 
50 g płat­ków owsianych go­to­wać z 250 ml mleka i 2 łyż­ka­mi ro­dzy­nek tak długo, aż płat­ki będą mięk­kie. Do tego dodać star­te jabł­ko.
Obiad: 
60 g płat­ków zru­mie­nić. Dolać 300 ml bu­lio­nu wa­rzyw­ne­go, dodać 250 g drob­no po­kro­jo­nej mar­chew­ki. Go­to­wać przez 12 min. Do­pra­wić gałką musz­ka­to­ło­wą i natką pie­trusz­ki, następnie zmik­so­wać
Mię­dzy po­sił­ka­mi: 
200 g jo­gur­tu z 2 łyż­ka­mi płat­ków owsia­nych i 150 g drob­no po­kro­jo­nych owo­ców (do­wol­nych)
Kolacja:  
to co na obiad.
7. ZBOŻOWA, obniża cholesterol.
Przeznaczona jest dla tych, którzy uwielbiają chleb. Ziarna zbóż pochłaniają tłuszcz, nie są kaloryczne i szybko sycą. Błonnik w nich zawarty pobudza jelita do pracy, obniżając cholesterol.

Zasady:
Cały dzień należy jeść produkty zbożowe z pełnego przemiału. Zakazane są białe bułki i rogaliki! Pij dużo wody i zielonej herbaty.

Śniadanie:
płatki owsiane na wodzie, grzanka z ciemnego chleba.
II śniadanie:
2 ciastka owsiane lub 2 wafle ryżowe.
Obiad:
10 dag ugotowanego na półtwardo makaronu pełnoziarnistego z 1 łyżką oliwy i z ziołami.
Podwieczorek:
szklanka jogurtu naturalnego lub kefiru z 1 łyżką otrąb lub płatków owsianych.
Kolacja:
1 grahamka posmarowana cienko masłem.
Rada dietetyka: 
Płatki owsiane można zalać wodą na noc. Rano bez gotowania będą rozpływać się w ustach.

8. JOGURTOWA, odmładza.

Wzmacnia układ odpornościowy i odmładza ciało. Żywe kultury bakterii zawarte w jogurtach, tj. produktach probiotycznych usuwają z przewodu pokarmowego szkodliwe drobnoustroje oraz zapobiegają wzdęciom i zaparciom.

Zasady:
Podstawą  posiłków powinny być: jogurt naturalny, kefir, maślanka, kwaśne mleko.

Śniadanie:
szklanka jogurtu naturalnego
II śniadanie: 
kubek kefiru z połową rozgniecionego banana.
Obiad:
kubek zsiadłego mleka i 2 ziemniaki z koperkiem.
Podwieczorek:
kubek jogurtu owocowego light.
Kolacja:
szklanka jogurtu naturalnego z dodatkiem soku warzywnego i 1 łyżki otrąb.

 9. RYŻOWA, wzmacnia tkankę łączną
Ryż zawiera bardzo dużo potasu, dzięki czemu ma działanie odwadniające, a z kolei jego niska zawartość sodu uelastycznia tkankę łączną ujędrniając i zmniejszając cellulit. 

Zasady 
Przez cały dzień należy zjeść 150 g su­che­go ryżu ugo­towanego rano lub poprzedniego wieczoru. Ryż należy po­dzielić na 3 por­cje. Rano i w po­łu­dnie jemy go na słodko, a wieczorem z warzywami. Kolejność obojętna. Ryż nie może być biały, łuskany, bo nie zawiera potrzebnych wartości odżywczych. Należy zaopatrzyć się w brązowy ryż.
Śniadanie:  
50 g go­to­wa­ne­go ryżu pod­grzać z fi­li­żan­ką mleka. Do­pra­wić wedle uzna­nia: odro­bi­ną cy­na­mo­nu i cukru albo 1/2 ły­żecz­ki miodu
Obiad: 
50 g go­to­wa­ne­go ryżu pod­grzać z drob­no po­kro­jo­nym jabł­kiem, ły­żecz­ką soku z cy­try­ny i odro­bi­ną miodu
Mię­dzy po­sił­ka­mi: 
her­ba­ta, woda
Kolacja:  
50 g go­to­wa­ne­go ryżu pod­grzać z fi­li­żan­ką bu­lio­nu wa­rzyw­ne­go. Dodać nieco drob­no po­kro­jo­nych wa­rzyw.

10. Z SOKÓW WARZYWNYCH, na wąską talię.
Dobry sposób na pozbycie się brzuszka.
Świeżo wyciśnięte soki zawierają sole mineralne, które są pomocne w oczyszczaniu organizmu oraz pektyny, które łagodnie oczyszczają jelita.

Zasady:
Należy wypić w ciągu dnia 1,5-2 l świeżo wyciśniętych soków warzywnych, ewentualnie dodatkowo owocowych (tych powinno być mniej).

Śniadanie:
szklanka soku grejpfrutowego lub warzywnego z 1 łyżką płatków owsianych. 
II śniadanie:
sok pomarańczowy.
Obiad:
szklanka soku marchwiowego z 1/2 łyżeczki oliwy.
Podwieczorek:
koktajl z soku owocowego z dodatkiem przetartego banana i kiwi.
Kolacja:
sok buraczany.

11. TWAROGOWA 800 kcal

Zasady:
W ciągu dnia należy zjeść 750 g chu­de­go twa­roż­ku i po­dzie­lić  go na czte­ry por­cje. Należy wypić ok. 2 l wody niegazowanej.

Śniadanie (200 kcal): 
Pół ba­na­na roz­gnieść (zmik­so­wać) z jedną por­cją twa­roż­ku, przy­pra­wić so­kiem cy­try­no­wym, dodać druga po­łów­kę ba­na­na po­kro­jo­ną w ta­lar­ki.
Przekąska (50 kcal): 
Pół ba­na­na (ok. 80 g)
Obiad (200 kcal): 
50 g (1/3 strą­ka) czer­wo­nej pa­pry­ki po­kro­ić w kost­kę. Wy­mie­szać z druga por­cja twa­roż­ku, przy­pra­wić pa­pry­ka w prosz­ku. Jeść z krom­ką pie­czy­wa chrup­kie­go.
Przekąska (150 kcal): 
Trze­cią por­cje twa­roż­ku wy­mie­szać z 1/2 ły­żecz­ki utar­tej skór­ki cy­try­no­wej (cy­try­nę spa­rzyć wrząt­kiem, wy­szo­ro­wać pode bie­żą­ca wodą i otrzeć tarką) i ewen­tu­al­nie odro­bi­ną sło­dzi­ka.
Kolacja (200 kcal):
1 nie­du­ży (100 g) ziem­niak ugo­to­wać w mun­dur­ku z 1/2 ły­żecz­ki kmin­ku. Obrać, po­kro­ić w ta­lar­ki, wy­mie­szać z czwar­tą por­cja twa­roż­ku, 1 łyżką szczy­pior­ku i pie­przem.

12. WARZYWNO-OWOCOWA
Mają mnóstwo witamin i błonnika dzięki czemu znacznie przyspieszają spalanie tłuszczów i przemianę materii.
Zasady:
Przez cały dzień należy zjeść 2-3 kg owoców i warzyw, ale za wyjątkiem bananów, awokado i mango, które mają zbyt dużo kalorii. Raz dziennie należy zjeść ciepły posiłek. Możesz udusić warzywa w bulionie i wymieszać z małą łyżeczką oliwy.
Śniadanie: 
Dozwolona ilość pokrojonych, ulubionych wa­rzyw. 
Do tego dodać dip jo­gur­to­wy: 200 g jo­gur­tu, zioła, czo­snek, musz­tar­da i ma­je­ra­nek
Obiad: 
Obierz po 80 g cu­ki­nii, pa­pryk, mar­chew­ki, fen­ku­łu i ja­błek. Wy­mie­szać z 3 łyż­ka­mi soku z li­mon­ki, ły­żecz­ką oliwy, a następnie po­sy­pać rze­żu­chą i 20 g zia­ren sło­necz­ni­ka.
Mię­dzy po­sił­ka­mi:  
wa­rzy­wa
Kolacja:
Sa­łat­ka z ogór­ków, ru­ko­li, po­mi­do­rów, mar­che­wek oraz kieł­ków. Polać dres­sin­giem z łyżki octu, dwóch łyżek oleju, soli i pie­przu. Dodać ka­wał­ki po­ma­rań­czy i brzo­skwiń.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz