1. WARZYWNO-OLIWKOWA, upiększa cerę
Dostarcza mnóstwo witamin i błonnika
Zasady:
Przez cały dzień należy jeść warzywa w dowolnej ilości. Dobrym rozwiązaniem jest podzielenie ich na 5 posiłków. Sałatka warzywna lepiej się przyswoją, gdy dodamy odrobinę oliwy z oliwek. Jeżeli miewasz problemy trawienne możesz dusić warzywa. Należy gotować je krótko, aby nie straciły swoich wartości odżywczych.
Śniadanie: sałatka z sałaty, pomidora, kukurydzy i kilku oliwek.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/zdrowie/diety/news-1-dniowe-diety-oczyszczajace,nId,65048?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/zdrowie/diety/news-1-dniowe-diety-oczyszczajace,nId,65048?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Śniadanie: sałatka z sałaty, pomidora, kukurydzy i kilku oliwek.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/zdrowie/diety/news-1-dniowe-diety-oczyszczajace,nId,65048?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/zdrowie/diety/news-1-dniowe-diety-oczyszczajace,nId,65048?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Śniadanie:
sałatka z sałaty, pomidora, kukurydzy i kilku oliwek
II śniadanie:
2 pomidory.
Obiad:
sałatka z ugotowanej fasolki szparagowej (brokułów lub kalafiora) z 1 łyżeczką oliwy, ząbkiem czosnku, czerwoną cebulą i natką.
Podwieczorek:
2-3 marchewki.
Kolacja:
sałatka z awokado, cebuli, pomidora i jajka.
2. WINOGRONOWA:
Winogrona posiadają składniki, które doskonale działają na przemianę materii oraz na procesy starzenia.
Zasady:
Przez cały dzień należy jeść1,6 kg winogron. Podziel je na
porcje po 200 g, a następnie co 1,5 godziny zjadaj jedną porcję. Należy wypić min. 1,5 l wody niegazowanej.
3. ANANASOWA
Tę dietę najchętniej stosują hollywoodzkie gwiazdy
Tę dietę najchętniej stosują hollywoodzkie gwiazdy
Zasady:
Wciągu dnia należy zjeść 2 świeże
ananasy, do tego świeżo wyciśnięty lub gotowy sok z ananasa
(bez dodatku cukru). Dodatkowo woda albo gorzka
herbata owocowa.
Śniadanie:
Miąższ z jednego owocu drobno pokroić i wymieszać z łyżką soku z limonki oraz 200 g chudego twarogu
Obiad:
sałatka z
ananasa i chili. Przygotuj dressing mieszając łyżkę soku z cytryny,
łyżeczkę miodu, sól, pieprz, drobno posiekaną strąkę chili. Pokroić ananasa i polać przygotowanym dressingiem
Między posiłkami:
świeży sok z ananasa albo małe kawałki owocu
Kolacja:
2 plastry ananasa pokroić na ćwiartki, a następnie pociąć na cieńkie plasterki.
50 ml soku z
pomarańczy, łyżeczkę miodu i szczyptę cynamonu zagotować,
aż powstanie syrop i skropić nim ananas
4. CYTRUSOWO-ANANASOWA przeciw wolnym rodnikom
Bazuje na witaminie C, która doskonale odtruwa organizm, a bromelina zawarta w ananasie ułatwia spalanie tłuszczów oraz oczyszczanie ze złogów. Ananas działa moczopędnie pozbywając się nadmiaru wody. Pamiętaj, aby ananasy były dojrzałe. Niedojrzałe zakwaszają organizm i podrażniają śluzówkę żołądka, co jest niebezpieczne szczególnie dla osób z wrzodami żołądka
Zasady:
Cały dzień należy jeść tylko owoce cytrusowe i pij soki z tych owoców.
Śniadanie:
szklanka świeżego soku z pomarańczy lub grejpfrutów.
II śniadanie:
szklanka soku, kilka plasterków ananasa.
Obiad:
sałatka z ulubionych cytrusów.
Podwieczorek:
szklanka ulubionego soku.
Kolacja:
mandarynki.
5. ZIEMNIACZANA, oczyszcza organizm
Ziemniaki zawierają wit. C i błonnik dzięki czemu spalają tłuszcz oraz potas, który oczyszcza organizm.
Zasady:
W ciągu należy zjeść ok. 1,5 kg
ziemniaków, podzielonych na 4 porcje. Umyte ugotować ze
skórką na parze i obrać po
ugotowaniu.
Śniadanie:
porcja ziemniaków ze 100 g chudego twarogu i pomidorem
Obiad:
porcja ziemniaków ze 125 g odtłuszczonego twarożku
Między posiłkami:
porcja ziemniaków i 100 g kompotu jabłkowego
Kolacja:
to co na obiad.
6. OWSIANA, zwiększa spalanie tłuszczu
Płatki owsiane zawierają magnez, który pomaga w spalaniu tłuszczu oraz dużo błonnika, który pęcznieje w żołądku, sprawiając uczucie sytość. Należy zaopatrzyć się w płatki, które szybko pęcznieją.
Zasady:
Przez cały dzień należy jeść płatki owsiane na surowo, prażone lub gotowane.
Śniadanie:
50 g płatków owsianych
gotować z 250 ml mleka i 2 łyżkami rodzynek tak długo, aż płatki
będą miękkie. Do tego dodać starte jabłko.
Obiad:
60 g
płatków zrumienić. Dolać 300 ml bulionu warzywnego, dodać 250 g
drobno pokrojonej marchewki. Gotować przez 12 min. Doprawić gałką
muszkatołową i natką pietruszki, następnie zmiksować
Między posiłkami:
200 g jogurtu z 2 łyżkami płatków owsianych i 150 g drobno pokrojonych owoców (dowolnych)
Kolacja:
to co na obiad.
Przeznaczona jest dla tych, którzy uwielbiają chleb. Ziarna zbóż pochłaniają tłuszcz, nie są kaloryczne i szybko sycą. Błonnik w nich zawarty pobudza jelita do pracy, obniżając cholesterol.
Zasady:
Cały dzień należy jeść produkty zbożowe z pełnego przemiału. Zakazane są białe bułki i rogaliki! Pij dużo wody i zielonej herbaty.
Śniadanie:
płatki owsiane na wodzie, grzanka z ciemnego chleba.
II śniadanie:
2 ciastka owsiane lub 2 wafle ryżowe.
Obiad:
10 dag ugotowanego na półtwardo makaronu pełnoziarnistego z 1 łyżką oliwy i z ziołami.
Podwieczorek:
szklanka jogurtu naturalnego lub kefiru z 1 łyżką otrąb lub płatków owsianych.
Kolacja:
1 grahamka posmarowana cienko masłem.
Rada dietetyka:
Płatki owsiane można zalać wodą na noc. Rano bez gotowania będą rozpływać się w ustach.
8. JOGURTOWA, odmładza.
Wzmacnia układ odpornościowy i odmładza ciało. Żywe kultury bakterii zawarte w jogurtach, tj. produktach probiotycznych usuwają z przewodu pokarmowego szkodliwe drobnoustroje oraz zapobiegają wzdęciom i zaparciom.
Zasady:
Podstawą posiłków powinny być: jogurt naturalny, kefir, maślanka, kwaśne mleko.
Śniadanie:
szklanka jogurtu naturalnego
II śniadanie:
kubek kefiru z połową rozgniecionego banana.
Obiad:
kubek zsiadłego mleka i 2 ziemniaki z koperkiem.
Podwieczorek:
kubek jogurtu owocowego light.
Kolacja:
szklanka jogurtu naturalnego z dodatkiem soku warzywnego i 1 łyżki otrąb.
9. RYŻOWA, wzmacnia tkankę łączną
Ryż zawiera bardzo dużo potasu, dzięki czemu ma działanie odwadniające, a z kolei jego niska zawartość sodu uelastycznia tkankę łączną ujędrniając i zmniejszając cellulit.
Zasady
Przez cały dzień należy zjeść 150 g
suchego ryżu ugotowanego rano lub poprzedniego wieczoru. Ryż należy podzielić na 3 porcje. Rano i w południe jemy go na słodko, a wieczorem z warzywami. Kolejność obojętna. Ryż nie może być biały, łuskany, bo nie zawiera potrzebnych wartości odżywczych. Należy zaopatrzyć się w brązowy ryż.
Śniadanie:
50 g gotowanego ryżu
podgrzać z filiżanką mleka. Doprawić wedle uznania: odrobiną
cynamonu i cukru albo 1/2 łyżeczki miodu
Obiad:
50 g gotowanego ryżu podgrzać z drobno pokrojonym jabłkiem, łyżeczką soku z cytryny i odrobiną miodu
Między posiłkami:
herbata, woda
Kolacja:
50 g gotowanego ryżu podgrzać z filiżanką bulionu warzywnego. Dodać nieco drobno pokrojonych warzyw.
10. Z SOKÓW WARZYWNYCH, na wąską talię.
Dobry sposób na pozbycie się brzuszka.
Świeżo wyciśnięte soki zawierają sole mineralne, które są pomocne w oczyszczaniu organizmu oraz pektyny, które łagodnie oczyszczają jelita.
Zasady:
Należy wypić w ciągu dnia 1,5-2 l świeżo wyciśniętych soków warzywnych, ewentualnie dodatkowo owocowych (tych powinno być mniej).
Śniadanie:
szklanka soku grejpfrutowego lub warzywnego z 1 łyżką płatków owsianych.
II śniadanie:
sok pomarańczowy.
Obiad:
szklanka soku marchwiowego z 1/2 łyżeczki oliwy.
Podwieczorek:
koktajl z soku owocowego z dodatkiem przetartego banana i kiwi.
Kolacja:
sok buraczany.
11. TWAROGOWA 800 kcal
Zasady:
W ciągu dnia należy zjeść 750 g chudego twarożku i podzielić go na cztery porcje. Należy wypić ok. 2 l wody niegazowanej.
Śniadanie (200 kcal):
Pół banana rozgnieść (zmiksować) z jedną porcją twarożku, przyprawić sokiem cytrynowym, dodać druga połówkę banana pokrojoną w talarki.
Przekąska (50 kcal):
Pół banana (ok. 80 g)
Pół banana (ok. 80 g)
Obiad (200 kcal):
50 g (1/3 strąka) czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać z druga porcja twarożku, przyprawić papryka w proszku. Jeść z kromką pieczywa chrupkiego.
50 g (1/3 strąka) czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać z druga porcja twarożku, przyprawić papryka w proszku. Jeść z kromką pieczywa chrupkiego.
Przekąska (150 kcal):
Trzecią porcje twarożku wymieszać z 1/2 łyżeczki utartej skórki cytrynowej (cytrynę sparzyć wrzątkiem, wyszorować pode bieżąca wodą i otrzeć tarką) i ewentualnie odrobiną słodzika.
Trzecią porcje twarożku wymieszać z 1/2 łyżeczki utartej skórki cytrynowej (cytrynę sparzyć wrzątkiem, wyszorować pode bieżąca wodą i otrzeć tarką) i ewentualnie odrobiną słodzika.
Kolacja (200 kcal):
1 nieduży (100 g) ziemniak ugotować w mundurku z 1/2 łyżeczki kminku. Obrać, pokroić w talarki, wymieszać z czwartą porcja twarożku, 1 łyżką szczypiorku i pieprzem.
1 nieduży (100 g) ziemniak ugotować w mundurku z 1/2 łyżeczki kminku. Obrać, pokroić w talarki, wymieszać z czwartą porcja twarożku, 1 łyżką szczypiorku i pieprzem.
12. WARZYWNO-OWOCOWA
Mają mnóstwo witamin i błonnika dzięki czemu znacznie przyspieszają spalanie tłuszczów i przemianę materii.
Zasady:
Przez cały dzień należy zjeść 2-3 kg owoców i warzyw, ale za wyjątkiem bananów, awokado i mango, które mają zbyt dużo kalorii. Raz dziennie należy zjeść ciepły posiłek. Możesz udusić warzywa w bulionie i wymieszać z małą łyżeczką oliwy.
Śniadanie:
Dozwolona ilość pokrojonych, ulubionych warzyw.
Do tego dodać dip jogurtowy: 200 g
jogurtu, zioła, czosnek, musztarda i majeranek
Obiad:
Obierz po 80 g cukinii, papryk, marchewki, fenkułu i
jabłek. Wymieszać z 3 łyżkami soku z limonki, łyżeczką
oliwy, a następnie posypać rzeżuchą i 20 g ziaren słonecznika.
Między posiłkami:
warzywa
Kolacja:
Sałatka z ogórków, rukoli,
pomidorów, marchewek oraz kiełków. Polać dressingiem z łyżki
octu, dwóch łyżek oleju, soli i pieprzu. Dodać kawałki pomarańczy i
brzoskwiń.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj komentarz