19 sierpnia 2014

Odchudzanie bez diety

Odchudzanie bez diety, czyli jak schudnąć bez stosowania diet niskokalorycznych. Jest to możliwe. Wystarczy zastosować się do kilku zasad, które należy wprawić w nawyk.
1. Pij wodę (co najmniej 2 l dziennie)
Woda wypłukuje toksyny, oczyszcza ze złogów, spłycając tym samym cellulit. Ponadto skóra będzie ładniejsza i bardziej nawilżona. Należy także wypić szklankę wody przed każdym posiłkiem, co sprawi, że szybciej będziemy syci.

2. Jedz powoli, 5 posiłków dziennie
Regularne i małe posiłki bardzo dobrze wpływają na metabolizm. Należy pamiętać, aby pokarmy spożywać powoli. Możesz zmniejszyć rozmiar talerza przez co sprawisz wrażenie, ze jesz tyle samo:)

3. Chłód Twoim sprzymierzeńcem
Śpij w chłodniejszym pomieszczeniu ( ok.18°C) organizm będzie wytwarzał energię do ogrzania ciała i utrzymania jego odpowiedniej temperatury, a Ty bez wysiłku będziesz chudnąć we śnie. Najlepszym sposobem jest spanie przy otwartym oknie, oczywiście możesz się przykryć po samą szyję:). 
Chłód dotyczy również posiłków. Należy jeść tylko 1 gorący posiłek dziennie, chłodniejsze dania dostarczają mnie kalorii niż te podsmażone na patelni czy podgrzane w garnku

4. Zacznij posiłek od sałatki
Przy obiedzie zacznij najpierw od sałatki warzywnej, tj. surówki. Warzywa zawierają dużo błonnika i szybciej będziemy pełni. Oczywiście najlepiej wybierać surówki ze świeżych warzyw.

5. Jedz lukrecje
Lukrecja zawiera gliceryzyne, flawonoidy, kwasy organiczne. Jest bardzo słodki przez co pozwala na pohamowanie apetyty na słodycze. Usprawnia on działanie układu pokarmowego oraz wątroby, pobudzając ją do oczyszczania z tłuszczu. Działa zbawiennie na wzdęcia.

Wystarczy zalać szklankę sproszkowanej lukrecji wrzątkiem i parzyć 15 min. Należy pić do 3 szklanek dziennie, małymi łyżeczkami gdy poczujemy głód. Należy pamiętać, że naparu nie mogą spożywać kobiety w ciąży, osoby które mają problemy z wrzodami, nerkami

6. Błonnik
Powoduje, że wolniej wchłaniamy glukozę i jesteśmy szybciej najedzeni, a także nie czujemy głodu. Najwięcej błonnika jest w warzywach (przede wszystkim strączkowy) i  owocach.

7. Kolor niebieski.
Udowodnione jest, że barwa niebieska zmniejsza łaknienie. Kup więc niebieskie talerze:)

8. Aromat
Wąchając miętę, suszone wiśnie lub jabłka zmniejszamy apetyt.

9. Ocet jabłkowy
Zapobiega odkładaniu tłuszczu głównie na brzuchu i udach i przyspiesza jego spalanie. Można dodawać 1 łyżkę octu jabłkowego do 1 szklanki wody i wypijać przed posiłkami.

Ocet jabłkowy własnej roboty:
1 litr wody
ok. 80 dag jabłek
10 dag miodu
10 dag drożdży
2 dag chleba razowego

Wystarczy zetrzeć jabłka ze skórką na drobnej tarce (ok.80 dag) i zalać przegotowaną wodą. Następnie dodać pozostałe składniki. Pozostaw przygotowany ocet bez przykrycia w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej i przemieszaj 3 razy dziennie drewnianą łyżką. Po 10 dniach przecedź przykrywając gazą, a następnie odstaw na 40-60 dni do uzyskania jasnej barwy.

Źródło: http://polki.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj komentarz